Autor Téma: Zapojeni bazenove filtrace  (Přečteno 478 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Vojta

• Host
Zapojeni bazenove filtrace
« kdy: Duben 20, 2021, 17:00:53 odpoledne »
Ahoj, našel by se tu někdo, kdo by mi poradil se zapojením bazenove filtrace? Filtrace ma příkon  85w a Napájecí napětí
220 - 240 V.
Celý problém je ve vzdálenosti bazénu od zdroje elektřiny (stavební rozvaděč), která je cca 60b.m.
Poradil by mi někdo jaké materiály zvolit  A o jakém průřezu  A zda-li  stačí pouze prodluzovaci kabel nebo je lepší vést  kabel ze stavebniho rozvaděče  do menší zasuvkove skříňky s jistici a chranicem.

Dekuji za všechny rady a tipy

karvanek.elektra

Re:Zapojeni bazenove filtrace
« Odpověď #1 kdy: Duben 20, 2021, 17:46:18 odpoledne »
1. je třeba se řídit návodem výrobce i zdravým rozumem, takže zapojit určitě přes proudový chránič
2. stavební rozvaděč musí být vybaven proudovým chráničem již z výroby, předpokládejme, že je i správně nainstalován a prošel revizí
3. příkon čerpadla není vysoký, takže bych se nebál úbytku napětí vzhledem k délce vedení, i tak bych doporučil kvalitní stavební prodlužovák z gumy, né plast, s průřezem alespoň 1,5mm2
4. viz. bod 1 pokud vím výrobci filtrací uvádějí, že v době koupání se má filtrace vypnout, což je docela rozumné v případě sezónních bazénů zapojených do prodlužováku, filtrace s krátkým přívodním kabelem okolo 1m a krátkýma hadicema..... zkrátka pokud je připojovací zásuvka do 3m od bazénu hrozí postříkání koupajícími se (hlavně dětmi)
5. instalace bazńů se řídí vlastní normou ČSN 332000-7-702, .... takže pevná instalace je práce pro odborníka
  • kvalifikace: elektromontér
  • revizní technik
  • projektant
  • specializace:instalace nn + mn, MaR, automatizace, zdvihadla, EZS

Vojta

• Host
« Odpověď #2 kdy: Duben 20, 2021, 21:35:57 odpoledne »
 Samozřejmě je odborně nainstalován a prošel revizí.
Co se týče průřezu kabelu, byl bych raději za 3x 2.5mm2 a provedení v gume. Jedná se mi o provizorní řešení na 1 léto, pak přijde na radu stavba  A z přírodního kabelu bych si mohl vyrobit běžnou prodluzku.
Pochopil jsem tedy z vaší odpovědi správně, ze stačí
bazenovou filtraci zapojit pouze na prodluzku bez nutnosti instalovat k bazénu další proudovy chránič  s jistici?

Bohužel se mi sem nedaří přiložit soubory.

karvanek.elektra

« Odpověď #3 kdy: Květen 04, 2021, 11:05:10 dopoledne »
No takže pokud máte staveništní rozvaděč s proudovým chráničem a vše je funkční a bezpečné, můžřete klidně filtraci připojit na prodlužovák stejně jako budete při stvbě připojovat třeba vrtačky nebo jiné stroje. Pokud budete chtít ponechat prodlužovák rozvinutý musíte ještě nějak zabezpečit místo spoje VIDLICE > ZÁSUVKA NA KABELU proti vodě a vlhkosti. V jakémsi hobymarketu jsem viděl takové plastové pouzdro (krabičku) do které se sestava VIDLICE > ZÁSUVKA zaklapne. Ale podrobnosti si musíte zjistit u prodejce, tenhle segment elektromateriálu  podrobně nesleduji, ve vašem případě půjde hlavně o "vodotěsnost", udává se kódem IP podrobně v ČSN EN 60529.
  • kvalifikace: elektromontér
  • revizní technik
  • projektant
  • specializace:instalace nn + mn, MaR, automatizace, zdvihadla, EZS