Zdravím,
potřebuji pomoci s otázkou, zda mohu nabíjet Li-Ion baterii (12 V) pomocí 10 dobíjecích 1,2V AA Ni MH baterií.
...) K Li-Ion baterii je nabíječka s output parametry 12,6V, 2A.
...) Těchto 10 dobíjecích AA NiMH baterie chci připojit do konektoru pro nabíjení Li-Ion stejně, jako se k ní připojuje nabíječka.
Představte si situaci, že ona Li-Ion 12V baterie je vybitá. Já vezmu pack 10x1,2V AA baterií (dohromady tedy také 12V) a zapojím je paralelně s vybitou Li-Ion (tedy do konektoru pro nabíjení nabíječkou). Zapojení by bylo natvrdo - přímé zapojení plus na plus, mínus na mínus, bez jiných mezi součástek. Mám představu, že tento zmíněný pack by měl fungovat jako taková powerbanka.
Má otázka zní, zda toto mohu udělat - dočetl jsem se, že tak může dojít k poškození baterií kvůli vysokému počátečnímu proudu, který bude přetékat z plně nabité baterie do zcela vybité baterie.
Mohu nějak tento proud "zabrzdit", aby z nabitých do vybitých baterií tekl proud postupně a dobíjel je pomalu? Je to vůbec možné? Mám to řešit?
(Samozřejmě by asi bylo nejlepší vybitou baterii z obvodu přepínačem vyřadit a napájet zařízení čistě z připojeného packu 10x1,2V AA baterií, nicméně toto řešení mám v záloze, momentálně mě zajímá, zda jde vytvořit to, co jsem popsal výše.)
Prosím o jakékoliv rady, jsem lajk a snažím se těmto věcem více porozumět. Pokud k pochopení mého problému potřebujete více informací, bez problémů je poskytnu.