Autor Téma: Led diody  (Přečteno 1644 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Jiří

• Host
Led diody
« kdy: Květen 28, 2017, 13:51:14 odpoledne »
Zdraví, najde se mezi vami slaboproudař který mi poradi?

karvanek.elektra

Re:Led diody
« Odpověď #1 kdy: Květen 31, 2017, 20:42:11 odpoledne »
A otázka zní???
  • kvalifikace: elektromontér
  • revizní technik
  • projektant
  • specializace:instalace nn + mn, MaR, automatizace, zdvihadla, EZS

Jiří

• Host
Re:Led diody
« Odpověď #2 kdy: Červen 01, 2017, 00:21:30 dopoledne »
Jak řešit předřadný odpor před supersvítivé výkonové led diody? Ze školy si vzorecek pamatuji ale v te době nebyly výkonové ledky které potřebovaly ke své funkci chladič. Takže klasika Ohmův zákon: R=U/I, přičemž U=U zdroje - U led diody. Pamatuji si, že v této době mi tento vzoreček nejčastěji říkal, že když chci připojit ledku na 12V, potřebuji rezistor 1k ohm, přičemž ledkou prochazi proud 10mA. R=10V/0.01A R=1000 ohm. A dnes chci připojit ledku do automobilu. Můj styl je rezistory nepoužívat. Sehnat ledky na větší napeti, spojit čtyři do série. Kdyz je součet jejich napětí větší nebo roven napětí alternátoru, vse je v pořádku. Jenomže aktuálně nemám prostor ke čtyřem. Musím dat pouze jednu nebo dvě. A mám led diody U 3.4V, I 700mA, P 3W. Takže mi vycházejí nízké hodnoty rezistoru. Alternátor mi dobijí 14.3V. Takže U=14.3-3.4=10.9V, R=10.9/0.7=15.6 ohm. Ledky mi přijdou, tati jsem je nepřipojoval. A moc se mi ani nechce s takovým rezistorem. Kdyz dám teda dvě ledky sériově, napětí je dvojnásobné, proud stejný a odpor rezistoru vychází 10.7 ohm. Další vec je výkon rezistoru. Tak na to uz si vzorecek napamatuji se priznam. Nevíte jak vypočítat výkon rezistoru před led diodu? Klasicky 1/4W asi shori nebo ne? Co se týče hodnoty odporu rezistoru pred led diodu, počítám podle vás spravne? A resim celou vec správně nebo se toto resi jinak? Například led driverem? Doufám ze nejsem jediný kdo se zabývá led diodami, a najde se tu kolega který taky cpe do auta ledky a poradí...