Autor Téma: Sauna a Varná Deska na jeden vodič CYKY 5x2,5 s jističem 3x16A?  (Přečteno 900 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

maara79

• Host
Sauna a Varná Deska na jeden vodič CYKY 5x2,5 s jističem 3x16A?
« kdy: Březen 02, 2020, 22:25:14 odpoledne »
Bohužel jsem na saunu nepamatovali při plánování elektroinstala cí v bytě a tak aktuálně řeším, zda by její umístění na terasu, které nás napadlo až po nastěhování bylo reálné.

Prakticky , jde o případné zapojení topného tělesa na vodič vedoucí k varné desce CYKY 5x2,5, 400V s jističem 3x16A tak aby bylo s použitím vhodného aktivního prvku zamezeno současnému zapojení obou spotřebičů tj. desky 7,5kW a topidla 9 kW.

Jen podotýkám, že jsem lajk a že mi jde především o to, dopátrat se zda je taková možnost reálná a pokud ano, jaké komponenty / aktivní prvek lze k tomuto účelu použít a zda kabel případně nespálí náhodné zapojení obou spotřebičů zároveň (pokud by onen aktivní prvek neexistoval).

Zatím od výrobců saun slýchám ... ano, vždy to nějak jde, s jakýmsi (pravděpodobně automatickým přepínačem) to již jiní zákazníci propojeno měli ... ale ze zatím jediné oslovené firmy mám spíš dojem, že je to něco o čem se jim rozhodně nechce přemýšlet.

Předem díky, Marek

PS: Rád se dozvím i to, okud je tento nápad holý nesmysl ...

karvanek.elektra

Re:Sauna a Varná Deska na jeden vodič CYKY 5x2,5 s jističem 3x16A?
« Odpověď #1 kdy: Březen 08, 2020, 18:31:56 odpoledne »
Ano určitě to jde. Nejlepší by bylo natahnout z rozvaděče až k sauně nový kabel a do rozvaděče přidat odpovídající jistič. V případě přepínání spotřebičů na jednom jističi a jednom kabelu také lze provést. Ten "přepínač" spotřebičů může být i jen mechanický 3.f. přepínač ovládaný rukou, nebo vše elektricky ovládané stykače. V každém případě bude třeba v místě ukončení kabelu sporáku umístit příslušné "přepínací zařízení" a z něj dále kabel ke sporáku a k sauně. Musí tedy být v tomto místě dost prostoru. Pokud bych se tím měl zabývat, začal bych obhlídkou místa, pak "drobnou technickou dokumentací" > realizací a zakončil výchozí revizí.
  • kvalifikace: elektromontér
  • revizní technik
  • projektant
  • specializace:instalace nn + mn, MaR, automatizace, zdvihadla, EZS